Lommeur 1.jpg

SLEMMESTADS ARBEIDERKULTURHISTORIE

HISTORIEN – Slemmestad er bygget opp rundt sementfabrikken som ble grunnlagt i 1888. Den holdt driften gående i 101 år til den ble nedlagt i 1989. Denne Arbeiderkulturhistorien falmer i takt med utbyggingen av et nytt Slemmestad.

Slemmestadbunaden er inspirert av det sene 1800-, tidlig 1900-tallets arbeiderkultur representert ved fabrikkens arbeidere med deres koner og barn. Detaljert med sølv og broderier i tematisk korrekte mønster, og med sitt snitt, farge- og tekstilvalg vil bunadene hjelpe til å bringe Slemmestads viktige arbeiderkulturhistorie videre gjennom kommende generasjoner.

Slemmestadbunaden - en kulturbærer for Slemmestads Arbeiderkulturhistorie

Bunaden er en tradisjonell og nasjonal festdrakt i Norge, som representerer landets rike kulturarv og regionale mangfold. Disse vakre draktene er bærere av historie og identitet.

Hver region i Norge har sin egen unike bunad, med spesifikke farger, mønstre og detaljer som gjenspeiler områdets historie, natur og tradisjoner. Slemmestadbunaden er intet unntak. Felles for herrene var lange bukser, boots, skjorte, vest og en enkeltspent jakke med et rent snitt. Damene hadde stakk, forkle med legg og broderi, skjørt, halssøljer, belter og høye snørestøvletter.

Det var smalhans og trange kår for arbeiderene, men folk var sosiale før som nå. Skjærtorsdag ble fort en viktig samlingsdag for arbeiderne og deres familier. Påskefri og sol som varmet trakk folk til strendene hvor man sanket og kokte blåskjell, en tradisjon som lever i beste velgående den dag idag og går under navnet Skjæltorsdag. Dette er utgangspunktet for mønsterdesign og tematikk i bunadene og går igjen i sølv, broderier og palett.